ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

KaxrimanisbestO Σπύρος γεννήθηκε στο Άργος το 1961. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από το πανεπιστήμιο του Teesside. Είναι παντρεμένος με τη Ζωή Μυλωνά, καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας και έχουν τρία παιδιά. Αγαπά τη γεωργία και τον αγροτικό τρόπο ζωής και έχει θέσει σαν αποστολή ζωής να συμβάλει ώστε να αναδειχθούν ξανά οι αξίες της γεωργίας για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ο Σπύρος προέρχεται από αγροτική οικογένεια, μεγάλωσε και ζει σε αγρόκτημα και από το 1987 δραστηριοποιείται στο χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων που ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με την βιολογική γεωργία.

Το 1992 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της «ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ», της οποίας ήταν γενικός γραμματέας μέχρι το 2001. Διοργάνωσε πλήθος από ημερίδες και συνέδρια και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία και οργάνωση του εθνικού δικτύου νέων αγροτών και στο θεωρητικό και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Από το 1993 έως το 2000 συμμετείχε ως τεχνικός σύμβουλος σε 2 μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκά προγράμματα R&D με αντικείμενο τη διάδοση των πληροφοριών στον αγροτικό τομέα (A.R.E.A.) και την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων για αγρο-περιβαλλοντικά θέματα (MODULUS).

Από το 2003 έως το 2004 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίας για θέματα νέων αγροτών, γεωργικής εκπαίδευσης & κατάρτισης και αγροτικών συνεταιρισμών.

Από το 2004 είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Α.Κ.Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, η οποία είναι αναγνωρισμένη οργάνωση παραγωγών και ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία πιστοποιημένων φρούτων και λαχανικών. (www.elios.gr)

Το 2006, δημιούργησε το «ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» που ασχολείται με θέματα αγροτικής εκπαίδευσης και στρατηγικού σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής. (www.kaep.gr)

Από το 2004, είναι συντάκτης και παρουσιαστής της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής «ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», που μεταδίδεται από το περιφερειακό κανάλι της Πελοποννήσου TV Super.

Αρθρα, μελέτες και συνεντεύξεις του για θέματα ανάπτυξης της υπαίθρου, έχουν δημοσιευτεί από το 1990 σε πολλά έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Ο.Τ., ΤΑ ΝΕΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ κ.α.)

Έχει συγγράψει τα βιβλία: «ΓΟΝΙΜΗ ΧΩΡΑ-ΑΓΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» (εκδόσεις Παπασωτηρίου 2012), «ΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (εκδόσεις Παπασωτηρίου 2014) και το συλλογικό έργο «ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ» (εκδόσεις Λιβάνη 2010).
Μιλά Αγγλικά και έχει υψηλή κατάρτιση στη χρήση Η/Υ και στις νέες τεχνολογίες (multimedia, e-commerce, CRM, κ.α.)
Έχει εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή αγροτική νομοθεσία, στην κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, στη διοίκηση αλλαγών και στην επιμόρφωση και εμψύχωση ενηλίκων.

Έχει συγγράψει πάνω από 50 εξειδικευμένα εγχειρίδια που αφορούν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας γεωργικών επιχειρήσεων και έχει υλοποιήσει πάνω από 200 εκπαιδεύσεις & σεμινάρια με αντικείμενα όπως: Αγροτική πολιτική στην πράξη, μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, αγροτουρισμός, βιολογική γεωργία, στρατηγικός σχεδιασμός γεωργικού τομέα, κ.α.

Από την μακρόχρονη εμπειρία του με τις γεωργικές δομές (σύλλογοι, συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις), έχει αναπτύξει το εργαλείο υποστήριξης αγροτικής επιχειρηματικότητας «Agro-tool», με το οποίο παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες αναδιοργάνωσης.
Έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο πολεμικό ναυτικό.

Άλλες δραστηριότητες:

 • Ιδρυτής – διευθυντής της “OPORA FRUITS” παραγωγή – εμπορία βιολογικών προϊόντων. (1987-1995)
 • Επιστημονικός – Τεχνικός σύμβουλος «ΓΕΩΦΑΡΜ Α.Ε.» (1988-1995)
 • Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. (1993-2000)
 • Μέλος Δ.Σ. της «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΟΝΟΠΟΡΙ Α.Ε.Γ.Ε» παραγωγή – εμπορία βιολογικών προϊόντων. (1996-2000)
 • Μέλος Δ.Σ. του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. (1996-2000)
 • Μέλος Δ.Σ. της ΔΗΩ – Οργανισμός πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. (1998-2002)
 • Μέλος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. (1998-2002)
 • Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Άργους (1998-2002).
 • Ιδρυτής και πρόεδρος Δ.Σ. του ΙΝ.ΚΑ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. (1999-2003)
 • Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της «ΒΙΟΑΓΡΟΣ Α.Ε.», παραγωγή, τυποποίηση, εμπορία βιολογικών προϊόντων. (2000-2002)
 • Μέλος Δ.Σ. της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε. (2000-2004)
 • Μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. (2000-2004)
 • Πρόεδρος Δ.Σ. του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (2006-σήμερα)